Vrolijk, creatief, eigenwijs. Ik hou van mooie dingen, van muziek en het menselijk brein. Ik lach graag. En veel.

Veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen

Vragen over Brainspotting

Vragen over de therapeut

Algemene vragen

  • Wat is brainspotting (korte versie)

    Brainspotting is een therapie voor het verwerken van trauma’s en andere – bewuste en onbewuste – blokkades die je belemmeren in je dagelijks leven. Het is een lichaamsgerichte therapie waarbij denken, praten, redeneren en het herbeleven van ons trauma niét nodig zijn.

  • Wat is brainspotting (lange versie)

    Brainspotting is een krachtige vorm van psychotherapie die gericht is op het verwerken van trauma, emotionele stress en het verbeteren van de werking van het brein. Ontwikkeld door David Grand in 2003, is BSP gebaseerd op de overtuiging dat oogpositie en het visuele veld verbonden zijn met diepere emotionele en neurobiologische ervaringen in de hersenen.


    Tijdens een brainspotting-sessie wordt de cliënt uitgenodigd om met de ogen een bepaalde positie in hun gezichtsveld te vinden waarop intense gevoelens, herinneringen of fysieke sensaties naar boven komen. Dit punt, bekend als de “brainspot”, wordt gebruikt als een focuspunt om toegang te krijgen tot opgeslagen emotionele ervaringen en deze te verwerken.


    Terwijl de cliënt de brainspot vasthoudt, kunnen verschillende reacties optreden, zoals het voelen van spanningen, bewegingen in het lichaam of het opkomen van emoties. Dit proces helpt bij het verminderen van de emotionele lading die aan trauma of stress is gekoppeld, en bevordert heling en herstel.


    BSP wordt vaak ingezet bij uiteenlopende uitdagingen, waaronder posttraumatische stressstoornis (PTSS), angst, depressie, verslaving, en prestatieblokkades bij ondernemers, atleten en artiesten. Het onderscheidt zich door zijn focus op het visuele veld en de unieke manier waarop het toegang biedt tot het onderbewuste.


    Het doel van brainspotting is om diepgaande veranderingen te faciliteren door het aanpakken van de kern van emotionele blokkades en onverwerkte ervaringen. Een gekwalificeerde BSP-therapeut begeleidt de cliënt tijdens dit proces en creëert een veilige omgeving waarin heling kan plaatsvinden.

  • Wie is David Grand?

    David Grand is een Amerikaanse psychotherapeut en de grondlegger van brainspotting (BSP), een therapievorm die gericht is op het verwerken van trauma en emotionele stress. Hij opgeleid als klinisch sociaal werker en psychotherapeut. Grand heeft een rijke achtergrond in verschillende vormen van psychotherapie, waaronder EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing).


    In 2003 introduceerde David Grand brainspotting als een nieuwe benadering van trauma- en stressverwerking. Hij ontwikkelde deze methode na het observeren van de impact van oogpositie op de emotionele toestand van mensen tijdens EMDR-sessies. Grand geloofde dat bepaalde oogposities gekoppeld kunnen zijn aan diepere emotionele en neurobiologische ervaringen, wat leidde tot de ontwikkeling van BSP.


    David Grand heeft trainingen en workshops over de hele wereld gegeven om professionals op te leiden in de toepassing van brainspotting. Zijn werk heeft bijgedragen aan de groeiende erkenning van BSP als een waardevolle aanvulling op het veld van psychotherapie. Hij heeft ook verschillende boeken geschreven over brainspotting en trauma-verwerking.


    Tot op heden geeft hij nog steeds les en is het bijzonder de moeite waard om hem als lesgever te mogen ervaren.

  • Hoe werkt brainspotting?

    Brainspotting is een revolutionaire, maar effectieve therapie die zorgt voor blijvende verandering.


    “Waar we naar kijken, bepaalt hoe we ons voelen.”


    Brainspotting maakt gebruik van je gezichtsveld, en meer bepaald van je oogpositie.


    Vanuit je oog vertrekken oneindig veel zenuwbanen naar je hersenen, en heel specifiek naar dat deel van je brein waar jouw trauma zich heeft genesteld.


    Je hoeft niet te praten over je klachten of over wat je overkomen is. Brainspotting werkt net zo goed ‘in stilte’. Maar praten mag natuurlijk wel, als je je daar goed bij voelt.


    Of je nu praat of liever stil bent, tijdens de therapie zal ik je vragen om verschillende kanten uit te kijken. Je zal merken dat bepaalde oogposities lichamelijke reflexen veroorzaken: een wee gevoel in je maag, klamme handen, een tinteling in je voeten, …


    Op die lichamelijke sensaties gaan we verder, tot we de ‘brainspot’ gevonden hebben.


    Terwijl ik je oogpositie vasthoud met een aanwijsstok of ‘pointer’, komt in je hersenen een helend proces op gang.


    Je trauma, je symptoom, je pijn wordt ontmanteld. Je lichaam zorgt ervoor dat het oplost. Dat je van je trauma geneest.

  • Wat gebeurt er met ons brein tijdens een BSP sessie?

    Een sessie duurt meestal tussen de 1 uur en 15 minuten (1.15 uur) en 1 uur en 30 minuten (1.30 uur). Dit tijdsbestek stelt ons in staat om voldoende diepgang te bereiken en tegelijkertijd rekening te houden met jouw comfort en concentratie tijdens de sessie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er genoeg tijd is voor effectieve communicatie en het bespreken van relevante onderwerpen.

  • Hoe verloopt een brainspotting sessie?

    Een sessie van ongeveer 1,5 uur start met 15 minuten front loading en 15 minuten back loading Hier is een ruw overzicht van hoe een sessie zou kunnen verlopen:


    1. Front Loading (15 minuten): Dit is het begin van de sessie waarin jij de ruimte hebt om de sessie voor te bereiden en doelen of onderwerpen te bespreken. Tijdens deze fase kun je praten over wat er in je leven speelt, wat je hoopt te bereiken in de sessie en eventuele vragen of zorgen die je hebt.
    2. Brainspotting (ongeveer 60 minuten): Dit is het hart van de sessie, waarbij de eigenlijke brainspotting-techniek wordt toegepast. Je zult waarschijnlijk worden gevraagd om een specifiek punt in de ruimte te kiezen om naar te kijken, terwijl je innerlijke ervaringen worden gevolgd. Gedurende deze tijd kun je opmerken wat er in je opkomt – gedachten, gevoelens, beelden of sensaties. Dit kan soms emotioneel intens zijn, maar het is belangrijk om je open te stellen voor wat er zich aandient.
    3. Back Loading (15 minuten): Na de intensievere fase van brainspotting, kom je geleidelijk terug naar het bewuste bewustzijn. De back loading-fase biedt een ruimte om te delen wat je hebt ervaren tijdens de brainspotting, eventuele inzichten die je hebt gekregen en hoe je je na de sessie voelt. Dit helpt om de sessie af te ronden en te integreren wat er is gebeurd.

    Het belangrijkste om te onthouden is dat dit een algemene richtlijn is en dat elke sessie uniek kan zijn, afhankelijk van jouw behoeften, reacties en de aanpak van de therapeut. Brainspotting is een proces van samenwerking tussen jou en de therapeut om diepgaande verandering te bewerkstelligen. Het is een reis van ontdekking en groei, waarbij elke sessie je een stap dichter bij je doelen kan brengen.

  • Wat gebeurt er precies tijdens de brainspottingfase?

    We gaan samen op zoek naar de oogpositie of brainspot die bij jouw gevoel past.

    Eens de brainspot gevonden herhaalt de therapeut wat er tijdens de front loading gezegd werd.

    Probeer deze sessie niet te begrijpen. Je hoeft aan geen enkele norm te voldoen.

    Als je wil praten dan mag dat maar het hoeft niet.

    Als jouw ogen naar een andere kant willen kijken dan mag dat maar het hoeft niet.

    Als je jouw ogen wil sluiten dan mag dat maar het hoeft niet.

    Als jouw lichaam wil bewegen dan mag dat maar het hoeft niet.


    Tijdens het kijken naar de brainspot kunnen er gevoelens van spanning, emotie, fysieke sensaties of bewegingen ontstaan. Dit kan variëren van diepe ontspanning tot emotionele ontlading.

    Afhankelijk van de reacties van de cliënt, kan de therapeut verschillende brainspots verkennen om verschillende aspecten van de ervaring aan te pakken.


    De beleving is erg persoonlijk en bij iedereen anders.


    De therapeut begeleidt de cliënt tijdens dit proces en creëert een veilige ruimte waarin ze open kunnen zijn over wat ze ervaren. De therapeut kan vragen stellen om de cliënt te helpen bij het verkennen van hun innerlijke wereld maar doorgaans observeert de therapeut en zal af en toe gevraagd worden wat er precies gebeurt.

  • Wat gebeurt er na een BSP sessie en zijn er bijwerkingen?

    Ook hier is het gevoel voor iedereen verschillend.


    Sommige mensen ervaren noch voordeel, noch hinder van hun BSP sessie.

    Anderen ervaren dan weer een diepe ontspanning of opluchting.

    Cliënten merken soms dat ze na een sessie meer bewust zijn van hun innerlijke wereld, gedachten en gevoelens die ze eerder misschien onderdrukt hadden.

    Sommige mensen voelen zich na een sessie vermoeid, omdat er tijdens de sessie mogelijk emotionele en energetische processen hebben plaatsgevonden.

    Sommige cliënten merken dat ze ’s nachts intensere dromen hebben na een BSP sessie, wat kan wijzen op voortgaande verwerking.

    Na een sessie kunnen cliënten de behoefte voelen om tijd te nemen voor introspectie en zelfreflectie.

    In sommige gevallen kunnen er tijdelijke veranderingen optreden in stemmingen, emoties of gedragingen. Dit is meestal onderdeel van het helingsproces en zou moeten stabiliseren.

    Na verloop van tijd, na herhaalde sessies, kunnen cliënten een algehele verbetering in hun emotionele welzijn en mentale toestand opmerken.

    Het is mogelijk dat u na de sessie meer dorst ervaart. Water drinken is daarom ook de boodschap.

  • Hoeveel sessies zijn er nodig?

    Therapie is als een ontdekkingsreis door je eigen gedachten, emoties en levenspad. Het is een proces dat geen vaststaand aantal sessies heeft.


    Elk individu is uniek en heeft zijn of haar eigen unieke verhaal en doelen. Sommige mensen ervaren een snelle vooruitgang en voelen zich na enkele sessies al veel beter. Voor anderen kan het langer duren om de gewenste resultaten te bereiken. Het hangt af van factoren zoals de aard van je uitdagingen, hoe diep je wilt graven en hoe actief je aan je doelen werkt.


    Het goede nieuws is dat we samen zullen werken om je vooruitgang te volgen en ervoor te zorgen dat we elke sessie zo effectief mogelijk benutten. Mijn doel is om je te ondersteunen, ongeacht hoeveel sessies dat uiteindelijk nodig heeft.


    Therapie is  persoonlijk en evoluerend proces waarbij geen vast aantal sessies kan worden voorspeld. Het biedt ook geruststelling dat je als therapeut betrokken zult zijn bij het proces en bereid bent om de cliënt te ondersteunen, ongeacht hoeveel sessies dat uiteindelijk nodig heeft.


    Mijn ervaring leert mij dat er tussen de 10 en de 15 sessies nodig zijn om een degelijk resultaat te behalen. Vandaar dat ik ook in trajecten werk met dat aantal sessies. Verschillende cliënten beslisten reeds om een 2de of 3de traject te starten omwille van de bijzondere resultaten die er behaald werden via BSP.

  • Werkt BSP altijd?

    Een pasklaar antwoord op deze vraag is er niet.


    Brainspotting is een zeer effectieve therapie voor de behandeling van stress, angst, trauma, verslavingen, ADD/ADHD, prestatieangst, ongezonde gewoonten, fobieën en een scala aan emotionele en mentale onevenwichtigheden. Brainspotting stimuleert onze aangeboren drang om zintuiglijke restanten of onopgeloste ervaringen los te laten en opent de deur naar nieuwe inzichten, evenwicht, regulatie en verbeterde algehele gezondheid.


    Elk brein heeft een zelfregulerend vermogen en elk brein is ook uniek.


    Het werkt buitengewoon goed voor veel mensen en heeft opmerkelijke resultaten laten zien. Echter, hier zit de kern: geen enkele therapeutische benadering, hoe effectief ook, is een alomvattende oplossing die altijd en voor iedereen het juiste resultaat brengt.


    Sommige klanten bereiken niet het gewenste resultaat en zullen daarom de overtuiging hebben dat BSP geen effect heeft.

  • Is het resultaat van BSP blijvend?

    Ja, dat wat verwerkt is is verwerkt.


    Brainspotting is een krachtig hulpmiddel  om diepgaande transformatie teweeg te brengen. Het heeft de potentie om levens te veranderen en vastzittende patronen te doorbreken.


    De ervaring van brainspotting kan variëren. Sommigen ervaren direct en langdurig effect, alsof er een schakelaar is omgezet. Anderen zien misschien een geleidelijke verschuiving. Maar dat wat verwerkt is, is verwerkt.


    Het is belangrijk om te begrijpen dat verandering een doorlopend proces is, zelfs na de therapie. Externe factoren, persoonlijke groei en nieuwe levenservaringen kunnen de resultaten beïnvloeden. Wat wel vaststaat, is dat ik hier ben om je te ondersteunen tijdens deze reis, ongeacht de bochten en wendingen die we tegenkomen.


    De individuele ervaring van therapie en de voortdurende aard van persoonlijke groei is moeilijk te voorspellen. Het zet de therapeutische reis in het perspectief van verkenning en aanpassing aan de onvoorspelbaarheid van het leven.

  • Welke opleidingen heb jij als brainspotting therapeut gevolgd?

    Ik volgde


    Fase 1  Brainspotting.be


    Tijdens Fase 1 wordt helder uitgelegd wat Brainspotting exact is en krijgen we de basistechnieken aangeleerd. De opleiding werd volledig online gegeven. Al meteen na de fase 1 kan je als brainspotter van start gaan.


    Fase 2  Brainspotting .be


    In deze fase worden de meer geavanceerde technieken besproken. Er zijn weinig problematieken die niet met Brainspotting kunnen verholpen worden. Zelfs met vraagstukken over ons leven kunnen we aan de slag.


    Fase 3 lesgever David Grand


    BSP Phase 3 is an advanced 3 day training where the first 2 days are devoted to the most recently developed Brainspotting techniques (not taught in Phases 1 and 2) with the 3rd day devoted to BSP and Performance and Creativity.

    The BSP Sports Trauma Model (outlined in THIS IS YOUR BRAIN ON SPORTS by Grand and Goldberg) will be taught and demonstrated with an elite athlete. The 15 Guidelines to Performance and Creativity Expansion will be presented.

    Applications of Creativity Expansion will be presented, including a demonstration of BSP Acting Coaching with a professional actor who will deliver a monologue.


    Masterclass: met David Grand


    Deze Masterclass wordt online gegeven door de grondlegger van Brainspotting, David Grand. Een internationaal gezelschap van 20 deelnemers volgt met ingehouden adem de sessies die gegeven worden door David Grand. Wij mogen onze eigen vragen en/of problematiek voorleggen maar er worden ook cases van klanten ingebracht.


    5 daagse Intensive: lesgever Marie- José Boon


    Deze 5-daagse ‘Intensive’ biedt een ultieme leerervaring aan Brainspotting therapeuten. Het aantal deelnemers wordt beperkt tot 10 en in 5 volle opeenvolgende dagen word je getraind in alle facetten van Brainspotting.


    In deze dagen zal je een keer als cliënt en eenmaal als therapeut aan de slag gaat. Senior trainer in Brainspotting Marie-José Boon begeleidt de therapeut bij de setup van de sessie. In een Intensive worden de deelnemers persoonlijk in de meest verfijnde, technisch gevorderde en innovatieve Brainspotting processen begeleid. Voor en na elke sessie volgt een uitgebreide technische en klinische debriefing van de sessies om zo de leerprocessen nog te versterken en te verankeren.


    Een Intensive in Brainspotting leent zich bij uitstek om binnen zeer korte tijd een grote verdiepingsslag in Brainspotting te maken en te werken aan persoonlijke thema’s.


    Traumaverwerking Educatieve Academie


    In deze jaaropleiding wordt een breed scala van problematieken besproken die binnen het acuut trauma voorkomen. Alhoewel deze opleiding ongemeen boeiend is, werk ik liever rond de gevolgen van chronisch trauma.

  • Ben jij psycholoog of psychotherapeut van opleiding?

    Neen

  • Wat zijn de nadelen dat jij geen psycholoog of psychotherapeut bent?

    Een formele opleiding in psychologie of psychotherapie biedt een diepgaand begrip van menselijk gedrag, mentale gezondheid, therapieën en behandelmethoden.


    Een opleiding in psychotherapie omvat het aanleren van specifieke klinische vaardigheden, zoals het opbouwen van therapeutische relaties, het stellen van diagnostische vragen, het hanteren van weerstand en het toepassen van verschillende therapeutische technieken. Het ontbreken van deze vaardigheden kan de effectiviteit van je aanpak beïnvloeden.


    Cliënten kunnen terughoudend zijn om therapie te ontvangen van iemand zonder formele opleiding in het veld, omdat ze misschien minder vertrouwen hebben in de effectiviteit en competentie van de therapeut.


    Sommige mentale gezondheidsproblemen zijn diepgaand en complex van aard. Een opleiding in psychologie biedt de diepgang om dergelijke situaties beter te begrijpen en aan te pakken, terwijl een gebrek aan opleiding het moeilijker kan maken om adequate ondersteuning te bieden.


    In sommige gevallen kunnen cliënten afhankelijk zijn van vergoeding door verzekeringen voor therapie. Zonder een formele opleiding kan het moeilijker zijn om erkend te worden door verzekeringsmaatschappijen.

  • Wat zijn de voordelen om geen psychotherapeutische of psychologische achtergrond te hebben?

    Het voordeel van het uitoefenen van brainspotting  zonder een formele achtergrond als psychotherapeut is dat het je in staat stelt om met een frisse blik en een andere benadering aan de slag te gaan.


    Zonder een traditionele achtergrond als psychotherapeut, kun je met nieuwe en creatieve perspectieven naar problemen en oplossingen kijken. Dit kan leiden tot innovatieve benaderingen en nieuwe manieren om cliënten te helpen.


    Je hebt meer vrijheid om buiten de normale therapieprotocollen te denken en verschillende technieken en methoden te combineren, waardoor je een meer gepersonaliseerde aanpak kunt bieden.


    Het ontbreken van een psychotherapeutische achtergrond kan leiden tot een meer onbevooroordeelde benadering. Je kunt zonder voorafgaande verwachtingen luisteren en reageren op wat de cliënt daadwerkelijk nodig heeft.


    Als je een andere professionele achtergrond hebt, kun je specifieke vaardigheden en kennis inbrengen die je aanvullend kunt gebruiken bij het toepassen van brainspotting. Dit kan een holistische benadering creëren.


    Cliënten kunnen zich mogelijk meer op hun gemak voelen bij een therapeut die geen “traditionele” titel draagt, wat kan bijdragen aan een gevoel van gelijkheid en openheid.


    Je kunt je mogelijk richten op specifieke doelgroepen, problemen of sectoren waar je expertise ligt.


    Je kunt interdisciplinaire samenwerking bevorderen door samen te werken met professionals uit verschillende vakgebieden om een volledige benadering te bieden aan cliënten.


    Een psychotherapeutische achtergrond is niet vereist voor het uitoefenen van brainspotting.


    Het is cruciaal om een grondige training en certificering in brainspotting te hebben. Dit zorgt ervoor dat je de nodige vaardigheden hebt om veilig en effectief met cliënten te werken. Daarnaast is het belangrijk om ethische en professionele richtlijnen te volgen bij het werken met cliënten, ongeacht je achtergrond.

  • Rond welke onderwerpen werk jij?

    Ik werk met een breed scala aan thema’s die allemaal gericht zijn op het verbeteren van de kwaliteit van leven en prestaties.


    Mijn expertise ligt vooral bij het begeleiden van mensen bij de verwerking van emotionele uitdagingen en trauma’s die hen belasten omdat deze ‘belasting’ de voedingsbodem is voor het niet verder ontwikkelen.


    Dit omvat situaties waar mensen zich slecht bij voelen en waar ze moeite hebben om ermee om te gaan. Veel van mijn cliënten zijn al bij therapeuten geweest zonder het gewenste resultaat te behalen, en ik bied een frisse benadering om hen te helpen vooruit te komen.


    Een ander belangrijk thema waar ik aan werk, is stabilisatie. Hierbij help ik individuen om emotionele stabiliteit te bereiken en veerkracht op te bouwen in het gezicht van stress en uitdagingen. Het gaat erom dat mensen zich sterker en evenwichtiger voelen in hun dagelijks leven.


    Daarnaast leg ik een sterke nadruk op het verbeteren van de prestaties van het brein. Dit omvat het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden, het optimaliseren van mentale processen en het ondersteunen van topprestaties, zowel in het zakelijke als persoonlijke leven. Bijvoorbeeld, ik heb samengewerkt met ondernemers om hun creatieve denkvermogen te stimuleren, met artiesten om blokkades te overwinnen die hun artistieke expressie belemmerden, en met sporters om hun mentale veerkracht te vergroten voor topprestaties op het veld.


    Kortom, mijn benadering is divers en resultaatgericht.

  • Met welke doelgroep werk jij en waarom doe jij dat?

    Ik werk uitsluitend met ondernemers, topsporters en artiesten.

     


    Deze doelgroepen ervaren vaak een buitengewone druk en stress in hun vakgebieden en worden vaak publiekelijk beoordeeld.


    Als gevolg daarvan hebben ze behoefte aan een benadering die hun unieke uitdagingen en behoeften begrijpt en aanpakt.


    Ondernemers, topsporters en artiesten moeten vaak presteren onder intense druk. Mijn doel is om hen te helpen hun prestaties te optimaliseren door zowel emotionele als mentale veerkracht op te bouwen.


    Deze doelgroepen zijn vaak creatieve en innovatieve geesten die unieke perspectieven brengen. Mijn aanpak sluit aan bij hun behoefte aan een niet-traditionele benadering die hun individuele denkwijzen respecteert.


     

    Deze doelgroepen zijn doorgaans erg betrokken bij hun eigen persoonlijke groei en ontwikkeling.


    Mijn aanpak sluit aan bij hun verlangen om te groeien, zowel persoonlijk als professioneel.


     Ze hebben behoefte aan verfijnde strategieën en technieken om te excelleren in hun vakgebieden. Mijn expertise in brainspotting biedt hen een innovatieve manier om hun mentale en emotionele welzijn te optimaliseren.


     

    Elke doelgroep heeft unieke behoeften en uitdagingen. Mijn aanpak is afgestemd op hun specifieke context en helpt hen hun doelen te bereiken op een manier die past bij hun levensstijl en ambities.


    Ik heb ervoor gekozen om met ondernemers, topsporters en artiesten te werken omdat ik geloof dat ze recht hebben op een aanpak die hun specifieke realiteit en behoeften weerspiegelt. Mijn doel is om hen te ondersteunen bij het bereiken van hun hoogste potentieel en het creëren van een gebalanceerd en vervuld leven, ongeacht de uitdagingen die ze tegenkomen.

  • Als ik buiten de doelgroep val, waar kan ik dan andere brainspotting therapeuten vinden.

    Ik verwijs u graag door naar de website brainspotting.be waar u een overzicht kan vinden van therapeuten.

  • Werk jij enkel met BSP therapie?

    Mijn focus ligt voornamelijk op brainspotting (BSP) therapie, maar ik heb ook een bredere achtergrond en interesse in het menselijk functioneren. Gedurende de afgelopen 20 jaar heb ik mezelf voortdurend bijgeschoold door een verscheidenheid aan boeken te lezen over de menselijke psyche en gedrag. Ik ben een autodidact en heb mijn kennis uit een breed scala aan bronnen vergaard, wat me een diepgaand begrip heeft gegeven van de menselijke ervaring.


    Hoewel BSP mijn primaire benadering is, geloof ik sterk in het integreren van verschillende perspectieven en technieken om mijn cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen. Mijn uitgebreide achtergrond stelt me in staat om elementen uit verschillende disciplines te gebruiken om een alomvattende en gepersonaliseerde aanpak te bieden aan de specifieke behoeften van ondernemers, artiesten en topsporters.


    Mijn benadering is uniek, zonder beperkingen van één specifieke methode; ik benoem de zaken zonder omwegen en ben recht voor de raap, altijd volgens mijn eigen eigenzinnige pad.

  • Werk jij nog rond narcisme?

    Hoewel mijn onderliggende expertise zich inderdaad uitstrekt tot het thema narcisme, heb ik ervoor gekozen om mijn reclame-inspanningen niet specifiek te richten op dit onderwerp. In plaats daarvan concentreer ik me op de bredere behoeften van mijn doelgroep, namelijk ondernemers, artiesten en topsporters.


    Het interessante is dat narcistische persoonlijkheden niet beperkt zijn tot één specifieke context. Ze kunnen in allerlei omgevingen voorkomen, waaronder de zakelijke wereld, de kunstsector en de sportindustrie. Gezien mijn achtergrond en ervaring, begrijp ik goed hoe narcistische dynamieken invloed kunnen hebben op deze diverse gebieden.


    Ondanks dat  ik mijn focus verlegd heb naar mijn doelgroep van ondernemers, artiesten en topsporters, erken ik dat narcistische persoonlijkheden vaak een uitdaging kunnen vormen in hun leven en carrières. Mijn brede expertise stelt me in staat om impliciet met deze thematiek om te gaan en degenen die met dergelijke situaties te maken hebben, te ondersteunen op een manier die past binnen hun specifieke context en behoeften.

  • Wat kost een sessie?

    De kosten voor mijn trajecten zijn afhankelijk van de duur en intensiteit van de begeleiding die je kiest. Ik begrijp dat sommige uitdagingen complexer zijn en meer tijd nodig hebben om te verkennen en te transformeren. Daarom bied ik geen losse sessies aan, omdat ik geloof in de kracht van een diepgaand en gestructureerd traject om echte verandering te bewerkstelligen.


    Mijn trajecten zijn ontworpen om zorgvuldig aan te sluiten bij de behoeften van mijn doelgroep, namelijk ondernemers, artiesten en topsporters.


    Deze trajecten zijn bedoeld om een grondige verkenning en begeleiding te bieden, rekening houdend met de complexiteit van de uitdagingen waarmee je te maken hebt.


    Het tarief voor deze trajecten wordt bepaald op basis van de intensieve en toegewijde begeleiding die ik bied, mijn expertise en de duur van het traject.

  • Waaruit bestaat een traject?

    Een traject bij mij bestaat uit meer dan alleen de sessies zelf. Ik geloof in het creëren van een ondersteunende en volledige ervaring die verder gaat dan de tijd die we samen doorbrengen tijdens de sessies. Hier is een overzicht van wat je kunt verwachten:

    1. Sessies: Gedurende het gekozen traject van 9 maanden of 12 maanden , zullen we diepgaand werken aan het verkennen en transformeren van de uitdagingen waarmee je wordt geconfronteerd. Deze sessies zijn afgestemd op jouw behoeften en doelen, en we zullen samenwerken om inzichten te krijgen, veerkracht op te bouwen en positieve veranderingen te bewerkstelligen.
    2. Tussen-sessies Ondersteuning: Tussen de sessies door ben ik beschikbaar om je te ondersteunen. Via WhatsApp, e-mail of telefoon kun je vragen stellen, inzichten delen of gewoon even je gedachten uiten.
    3. Toegang tot Kennisbank: Je krijgt toegang tot een speciale login-pagina waar je mijn uitgebreide kennisbank kunt vinden. Deze kennisbank bevat een schat aan informatie en inzichten die ik door de jaren heen heb verzameld. Hier vind je artikelen, resources en boekentips, video’s die relevant zijn voor jouw reis naar persoonlijke groei en welzijn.
    4. Boekentips en Aanbevelingen: Naast de kennisbank zal ik je voorzien van boekentips en aanbevelingen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften en interesses. Dit stelt je in staat om je kennis verder uit te breiden en zelfstandig te blijven werken aan je persoonlijke ontwikkeling.
    5. Wekelijkse call van 15 min om jouw evolutie en obstakels op de voet te volgen.

    Door deze elementen samen te brengen, streef ik ernaar om een volledige en ondersteunende ervaring te bieden gedurende het hele traject. Mijn doel is om niet alleen tijdens de sessies, maar ook daarbuiten, een waardevolle bron van begeleiding en inspiratie te zijn terwijl je werkt aan het bereiken van je doelen.


    Verdere details over de trajecten kan je vinden onder het onderdeel : Werk met mij

  • Waarom kosten deze trajecten zoveel ?

    Wanneer je voor mijn begeleiding kiest dan investeer je voor de tijd en expertise die ik met jou deel.


    Dit omvat niet alleen de sessies en de tussentijdse contacten zelf, maar ook de kennis die ik gedurende meer dan 25 jaar heb opgedaan.


    Jij investeert mee voor de voortdurende investering in tijd en geld die ik doe voor mijn professionele ontwikkeling. Dit stelt me in staat  om bij te blijven met de nieuwste inzichten, maar ook om deze inzichten steeds opnieuw in te zetten, waardoor ik mijn klanten verder kan begeleiden op hun reis naar een vol en vervullend leven.


    Je wordt voor de volledige periode minstens 9 tot max. 12 maanden ondersteund en persoonlijk begeleid.


    Daarnaast omvat je investering ook mijn rusttijden die ik nodig heb om me op te laden voor elke nieuwe klant. Mijn brein werkt tijdens de sessies mee. Ik hou ‘het fort’ zodat het brein van mijn cliënt instabiel kan worden en beginnen verwerken.


    Bovendien gaat je investering naar mijn eigen zorg voor mentale en emotionele gezondheid.


    Als therapeut is het van cruciaal belang dat ik goed voor mezelf zorg, want alleen dan kan ik volledig voor mijn cliënten klaarstaan en voorkom ik dat ik zelf uitgeput raak of in een burn-out beland.”


    Wanneer je voor mijn diensten kiest, investeer je niet alleen in de begeleiding van een therapeut, maar ook in je eigen groei en welzijn.


    Het is een stap richting een beter begrip van jezelf en een meer vervuld leven.


    Uiteindelijk is de waarde van deze investering gebaseerd op de positieve en blijvende impact die het kan hebben op je leven, inclusief emotioneel welzijn, persoonlijke groei en veerkracht, waardoor je beter in staat bent om uitdagingen aan te gaan en je volledige potentieel te benutten.”


    En wat is het jou waard, in euro’s, om op 1 jaar een levensveranderend proces te ondergaan?

  • Welke therapie volg jij zelf?

    Net zoals ik me toewijd aan de begeleiding van anderen, vind ik het essentieel om actief te werken aan mijn eigen welzijn en persoonlijke groei. Mijn benadering omvat een alomvattend scala aan therapieën en praktijken die me helpen om in balans te blijven en mijn welzijn te bevorderen.


    Elke 6 weken onderga ik een Brainspotting sessie. Dit doe ik niet alleen om mijn eigen ‘systeem’ schoon te maken van alle indrukken die de gesprekken met mijn klanten hebben achtergelaten, maar het  stelt me ook in staat om aan mijn eigen persoonlijke thema’s te werken. Dit geeft me ook een bredere kijk op de processen en ‘schurende’ momenten waar mijn klanten ook mee te maken zullen krijgen.


    Daarnaast maak ik gebruik van energetische therapie met apparaten ontwikkeld door George Lakowski en de lamp van dokter Royal Rife. Deze aanpak werkt met energievelden in het lichaam en draagt bij aan mijn fysieke welzijn en balans.


    Bovendien bezoek ik elke 6 weken mijn FKC (Fundamentele Kinesiologische Communicatie) therapeut. FKC is gebaseerd op kinesiologie en richt zich op het identificeren en behandelen van stressfactoren in het lichaam, om zo energetische en emotionele verstoringen in balans te brengen.


    Opmerkelijk is dat mijn maandelijkse bezoeken aan de kapper ook een therapeutisch effect hebben. 😊


    Zelfzorg kan in diverse vormen voorkomen en soms zijn ogenschijnlijk alledaagse activiteiten van grote betekenis in het bevorderen van ontspanning en welzijn.


    Door deze verscheidenheid aan benaderingen te combineren, investeer ik in meerdere aspecten van mijn welzijn, van emotioneel tot fysiek. Dit zorgt ervoor dat ik zelf in balans blijf en mijn vermogen om anderen effectief te begeleiden, vergroot.

  • Kan ik een factuur krijgen ?

    Zeker. Aan het begin van het traject zal ik je een gedetailleerde factuur verstrekken voor de geleverde diensten. Deze factuur zal vermelden: “Coaching voor stress gerelateerde klachten.” Het goede nieuws is dat de kosten van het traject kunnen worden opgenomen en de BTW recupereerbaar is en de BTW recupereerbaar is voor bedrijven.

  • Kunnen de sessies ook online?

    Ja, absoluut. Ik bied ook online sessies aan voor mensen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn of de voorkeur geven aan virtuele ontmoetingen. Deze online sessies bieden dezelfde diepgaande en effectieve ondersteuning als de sessies in persoon. Via een veilig en vertrouwd online platform kunnen we samenwerken aan het verkennen en verwerken van emotionele uitdagingen, traumatische ervaringen en persoonlijke groei.


    Online sessies bieden flexibiliteit en gemak, zodat je kunt deelnemen vanuit het comfort van je eigen omgeving, waar je ook bent. Het enige wat je nodig hebt, is een computer, tablet of smartphone en een stabiele internetverbinding.

  • Als brainspotting niets voor mij is, welke lichaamsgerichte therapieën kan ik dan eventueel nog doen?

    Naast brainspotting zijn er verschillende andere lichaamsgerichte therapieën die interessant kunnen zijn, afhankelijk van je behoeften en voorkeuren. Hier zijn enkele voorbeelden:

    1. Somatic Experiencing (SE): SE richt zich op het herstellen van de natuurlijke zelfregulatie van het zenuwstelsel na trauma. Het werkt met lichamelijke sensaties om vastgehouden spanningen en stress te ontladen.
    2. Sensorimotor Psychotherapy: Deze therapie combineert praattherapie met lichaamsbewustzijn. Het onderzoekt hoe traumatische ervaringen zijn opgeslagen in het lichaam en helpt bij het loslaten van bevroren reacties.
    3. EFT (Emotionally Focused Therapy): Hoewel vooral gebruikt in relatietherapie, richt EFT zich op emoties en hechting. Het kan ook lichaamsgericht zijn, omdat het zich concentreert op het herkennen en uiten van emoties.
    4. Biofeedback: Biofeedback gebruikt technologie om lichaamssignalen zoals hartslag, ademhaling en spierspanning te meten. Cliënten leren hoe ze deze signalen kunnen beïnvloeden om stress en angst te verminderen.
    5. Yoga en Mindfulness: Hoewel niet strikt therapeutisch, kunnen yoga en mindfulness helpen bij het verbinden van lichaam en geest, het verminderen van stress en het vergroten van zelfbewustzijn.
    6. Trauma Release Exercises (TRE): Dit is een set van oefeningen ontworpen om het lichaam te helpen trauma los te laten en spanningen te ontladen.
    7. Haptonomie: Deze benadering richt zich op het voelen en aanraken als middelen om contact te maken met jezelf en anderen, en kan bijdragen aan emotionele verwerking.

    Het is belangrijk om te onthouden dat elke persoon uniek is, en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Het is een goed idee om met een gekwalificeerde therapeut te overleggen om te bepalen welke benadering het beste aansluit bij jouw behoeften en doelen.

  • Waarom kan ik alleen overdag bij jou terecht?

    Mijn beslissing om uitsluitend overdag sessies aan te bieden, is geworteld in mijn diepgaande toewijding aan het leveren van hoogwaardige begeleiding en zorg aan mijn cliënten. Er zijn verschillende redenen achter deze keuze, die bijdragen aan een effectieve en betekenisvolle therapeutische ervaring:


    Tijdens de dag zijn mijn energieniveaus en focus op hun hoogtepunt. Dit stelt me in staat om elke sessie met volledige aandacht en betrokkenheid te benaderen, waardoor ik mijn cliënten de best mogelijke begeleiding kan bieden.


    Door me te richten op overdag sessies, kan ik een consistente en hoogwaardige dienstverlening handhaven. Dit zorgt ervoor dat elke cliënt dezelfde kwalitatieve ervaring krijgt, ongeacht het tijdstip van hun sessie.


    Mijn focus op overdag sessies is gebaseerd op mijn streven naar excellente dienstverlening. Het stelt me in staat om mijn expertise en energie op de meest optimale manier in te zetten, om jou te ondersteunen in je reis naar emotioneel welzijn en persoonlijke ontwikkeling.

  • Kan ik me voorbereiden op een BSP sessie?

    Voorbereiding op een brainspotting  sessie kan nuttig zijn, hoewel het niet noodzakelijk is. Hier zijn enkele overwegingen en tips voor een mogelijke voorbereiding:


    Kom naar de sessie met een open en nieuwsgierige geest. Wees bereid om jezelf toe te staan te ervaren wat er naar boven komt zonder oordeel.


    Overweeg wat je hoopt te bereiken tijdens de sessie. Dit kunnen specifieke doelen zijn, zoals het verwerken van een bepaald trauma of het verminderen van angst.


    Wees geduldig met jezelf en het proces. Soms kunnen emoties of herinneringen naar boven komen die onverwacht kunnen zijn, en het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om hiermee om te gaan.


    Draag comfortabele kleding waarin je je op je gemak voelt. Dit kan bijdragen aan een ontspannen sfeer tijdens de sessie.


    Als je bepaalde verwachtingen, zorgen of vragen hebt over de sessie, voel je dan vrij om dit met je therapeut te bespreken voordat de sessie begint.


    Zorg ervoor dat je voldoende energie hebt en goed gehydrateerd bent voordat je naar de sessie komt.


    Hoewel een voorbereiding waardevol kan zijn, is het ook belangrijk om te onthouden dat brainspotting vaak spontane reacties en ervaringen oproept. Soms is het juist de afwezigheid van verwachtingen die de diepste inzichten mogelijk maakt. Jouw therapeut zal je begeleiden door het proces en zal eventuele vragen beantwoorden die je hebt voordat je begint. Onthoud dat je in een veilige en ondersteunende omgeving bent waarin je mag zijn wie je bent, zonder enige druk om iets specifieks te bereiken.

  • Hoe kunnen we kennis maken?

    Via de website kan je klikken op het deel: gratis intake.


    Er zal gevraagd worden om een vragenlijst in te vullen.


    Aansluitend neem ik telefonisch contact met je op . Ik vraag via welk kanaal je mij gevonden hebt en of je binnen mijn doelgroep valt.


    Als dit het geval is maken we meteen een afspraak voor een eerste kennismakingsgesprek.


    Ik verzoek je om alle FAQ’s door te nemen zodat ik deze informatie niet allemaal moet vertellen tijdens het intakegesprek. Dit zorgt ervoor dat we  45 minuten bijna volledig kunnen gebruiken om te brainspotten.


    Lees ook over mijn tarieven en de inhoud van mijn trajecten.


    Na de intake stuur ik je per mail een offerte en  geef ik je enkele dagen bedenktijd. Ongeveer een 3- tal dagen later bel ik je op.


    Ik laat deze tijd ertussen omdat ik zelf graag met klanten werk die een bewuste, doordachte keuze hebben gemaakt  en niet onder druk staan van 1 of ander verkoopspraatje.


    Onmiddellijk beslissen, na de intake is uiteraard geen probleem 😊


    Ik vraag om de offerte, per mail, ondertekend terug te sturen.


    We maken meteen 3 afspraken voor een sessie en de tussentijdse calls.

  • Wat als ik een afspraak last minute moet afzeggen of vergeten ben?

    Afspraak Afzeggen:

    • Als je een afspraak moet afzeggen, probeer dit dan zo vroeg mogelijk te doen. Idealiter 48 uur van tevoren, zodat ik de tijd kan vrijmaken voor andere cliënten.
    • Neem daarvoor contact met me op via telefoon, e-mail of whatsapp. We zoeken samen naar een nieuw moment in de agenda’s

    Afspraak Vergeten:

    • Het kan gebeuren dat je een afspraak vergeet. Als dit gebeurt, neem dan zo snel mogelijk contact op om je excuses aan te bieden 😊 en een nieuwe afspraak te plannen.
    • Ik begrijp dat het per ongeluk kan gebeuren en zal proberen om een passende oplossing te vinden.

    Herinneringen en Bevestigingen:

    • Ik stuur doorgaans geen herinneringen en bevestigingen van afspraken om je eraan te helpen herinneren.
  • Is BSP geschikt voor kinderen en tieners?

    Ja, brainspotting kan ook geschikt zijn voor kinderen en tieners, afhankelijk van hun individuele behoeften en omstandigheden. BSP kan een effectieve benadering zijn om kinderen en tieners te helpen bij het verwerken van trauma’s, angsten, stress en andere emotionele uitdagingen die ze kunnen ervaren.


    Kinderen en tieners kunnen vaak moeite hebben om hun gevoelens en ervaringen onder woorden te brengen, en BSP biedt een non-verbale manier om met deze emoties om te gaan. Het gebruik van visuele focuspunten in plaats van verbale communicatie kan het voor hen gemakkelijker maken om toegang te krijgen tot en om te gaan met diepere gevoelens.


    Het is echter belangrijk om te beseffen dat de aanpak en technieken kunnen variëren bij kinderen en tieners, afhankelijk van hun leeftijd, ontwikkelingsniveau en emotionele volwassenheid. Een BSP-therapeut met ervaring in het werken met jongere doelgroepen kan aanpassingen maken om beter aan te sluiten bij hun behoeften.


    Als je overweegt om BSP voor een kind of tiener in te zetten, is het raadzaam om een BSP-therapeut te raadplegen die ervaring heeft met het werken met deze leeftijdsgroep. De therapeut kan beoordelen of BSP een geschikte benadering is en hoe deze kan worden aangepast om het meest effectief te zijn voor het kind of de tiener in kwestie.


    Zelf werk ik niet met deze doelgroep.

  • Zijn er bepaalde situaties waarin BSP niet aan te raden is?

    Hoewel brainspotting (BSP) een effectieve therapeutische benadering is voor veel mensen, zijn er bepaalde situaties waarin het mogelijk niet de meest geschikte keuze is. Hier zijn enkele situaties waarin het raadzaam kan zijn om voorzichtig te zijn met het gebruik van BSP.


    Ik merk ook op dat ik niet met deze doelgroep aan de slag ga.


    Bij ernstige psychische stoornissen zoals schizofrenie, ernstige bipolaire stoornis of ernstige borderline persoonlijkheidsstoornis, kan het belangrijk zijn om eerst te overleggen met een psychiater voordat BSP wordt overwogen.


    Als je recentelijk een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt, kan het raadzaam zijn om eerst te wachten tot de initiële emotionele reacties zijn afgenomen voordat je met BSP begint.


    In sommige gevallen kunnen ernstige medische aandoeningen of behandelingen conflicten veroorzaken met de benadering of fysieke ongemakken veroorzaken tijdens de sessie.


    Als je op dit moment niet in staat bent om emotionele stabiliteit te behouden, kan het zijn dat het beter is om eerst andere vormen van therapie te verkennen om je te helpen een basis van emotioneel welzijn op te bouwen.


    Als je worstelt met actieve verslavingen (alcohol, drugs, etc.), is het vaak raadzaam om eerst professionele hulp te zoeken om de verslaving aan te pakken voordat je met BSP begint.


    Als je niet bereid bent om open te staan voor het proces en verandering, kan het zijn dat je niet de volledige voordelen van BSP kunt benutten.


    Het is belangrijk om openlijk met je BSP-therapeut te communiceren over je medische en psychologische geschiedenis, zodat zij jouw individuele situatie goed kunnen beoordelen en de beste aanpak kunnen aanbevelen. Als er twijfels zijn over de geschiktheid van BSP voor jouw situatie, kan het verstandig zijn om ook met andere gezondheidsprofessionals te overleggen voordat je een beslissing neemt.

  • Met welke problematieken kampen ondernemers , topsporters en artiesten waaraan ze willen werken?

    Ondernemers, topsporters en artiesten staan vaak voor unieke uitdagingen en stressoren die hun emotionele welzijn en prestaties kunnen beïnvloeden. Brainspotting (BSP) is een krachtige benadering die kan helpen bij het aanpakken van verschillende problematieken waarmee zij kunnen kampen. Enkele van deze problemen omvatten:

    1. Stress en Burn-out: Het constante streven naar excellentie kan leiden tot hoge stressniveaus en burn-out. BSP kan helpen om stress te verminderen en de veerkracht te vergroten.
    2. Prestatiedruk: Of het nu gaat om ondernemers die op topniveau werken of artiesten die altijd hun beste werk willen leveren, prestatiedruk is een gemeenschappelijke uitdaging. BSP kan helpen bij het overwinnen van negatieve overtuigingen en het bevorderen van zelfvertrouwen.
    3. Angst en Onzekerheid: Ondernemers, topsporters en artiesten kunnen te maken krijgen met constante onzekerheid over de toekomst en de resultaten van hun inspanningen. BSP kan helpen bij het aanpakken van angstige gevoelens en het ontwikkelen van copingstrategieën.
    4. Zelfexpressie en Creativiteit: Artiesten en creatieve geesten kunnen worstelen met blokkades in hun creatieve proces. BSP kan helpen bij het ontgrendelen van creativiteit en het bevorderen van zelfexpressie.
    5. Emotionele Balans: Ondernemers, topsporters en artiesten moeten vaak emotionele ups en downs beheren. BSP kan helpen bij het ontwikkelen van emotionele intelligentie en het reguleren van emoties.
    6. Focus en Concentratie: Topsporters en ondernemers hebben een scherpe focus nodig. BSP kan helpen bij het versterken van concentratievaardigheden en het bevorderen van helder denken.
    7. Communicatie en Leiderschap: Effectieve communicatie is van cruciaal belang in alle drie de gebieden. BSP kan helpen bij het versterken van communicatievaardigheden en het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten.

    BSP is een veelzijdige aanpak die is afgestemd op de specifieke behoeften van ondernemers, topsporters en artiesten. Het biedt een ruimte om diepgaande emoties en overtuigingen te verkennen en te verwerken, waardoor er ruimte ontstaat voor groei en prestatieverbetering. Als je je herkent in een van deze uitdagingen, kan BSP je ondersteunen bij het bevorderen van emotioneel welzijn en het maximaliseren van je prestaties. Meer info kan je vinden in mijn e-book.

  • Rond welke thema's willen ondernemers, topsporters en artiesten werken als het gaat om het verbeteren van de performantie van het brein?

    Ondernemers, topsporters en artiesten streven vaak naar het optimaliseren van hun mentale prestaties om uit te blinken in hun respectieve vakgebieden. Enkele van de belangrijkste thema’s waar ze aan willen werken om de prestaties van hun brein te verbeteren, omvatten:

    1. Stressbeheersing en Emotionele Regulatie: Het vermogen om stress te beheersen en emoties effectief te reguleren, is cruciaal voor topprestaties. Het aanleren van technieken om stress te verminderen en emoties in balans te houden, kan de algehele prestaties verbeteren.
    2. Concentratie en Focus: Zowel ondernemers, topsporters als artiesten hebben behoefte aan intense focus en concentratie om succesvol te zijn. Het ontwikkelen van technieken om de aandacht te richten en afleiding te verminderen, is van groot belang.
    3. Zelfvertrouwen en Mentale Kracht: Een sterk gevoel van eigenwaarde en mentale veerkracht zijn van onschatbare waarde. Het versterken van zelfvertrouwen en het ontwikkelen van positieve mentale patronen kan bijdragen aan succes.
    4. Motivatie en Doelgerichtheid: Het behouden van motivatie en duidelijke doelen is van essentieel belang. Het werken aan intrinsieke motivatie en het stellen van haalbare doelen kan bijdragen aan duurzame prestaties.
    5. Creativiteit en Innovatie: Zowel artiesten als ondernemers hebben behoefte aan creativiteit en innovatief denken. Het stimuleren van creatieve processen en het doorbreken van mentale blokkades kan leiden tot vernieuwende resultaten.
    6. Mentale Rust en Herstel: Het belang van rust en herstel voor het brein kan niet genoeg worden benadrukt. Het aanleren van technieken voor mentale ontspanning en herstel draagt bij aan veerkracht en optimale prestaties.
    7. Besluitvorming en Strategisch Denken: Zowel ondernemers als topsporters moeten vaak snelle en weloverwogen beslissingen nemen. Het verbeteren van besluitvormingsvaardigheden en strategisch denken is van groot belang.
    8. Slaapkwaliteit en Energiebalans: Een goede nachtrust en fysieke energie zijn van invloed op cognitieve functies. Het ontwikkelen van gezonde slaapgewoonten en het handhaven van een gezonde energiebalans zijn prioriteiten.

    Ondernemers, topsporters en artiesten willen zichzelf voortdurend verbeteren en excelleren in wat ze doen. Door te werken aan deze thema’s kunnen ze hun breinprestaties optimaliseren en beter voorbereid zijn om uitdagingen aan te gaan en succes te behalen.

  • Wat is het verschil tussen EMDR en Brainspotting.

    David Grand is lang EMDR therapeut geweest. Hij en Francine Shapiro, grondlegger van EMDR, waren lang bevriend.


    Het is tijdens zijn werk als EMDR therapeut dat David Brainspotting ontdekte en verder ontwikkelde.


    Volgende uitleg komt van David Grand zelf en  neem ik integraal over.


    Brainspotting maakt gebruik van een vaste oogpositie of relevante oogposities.


    EMDR maakt gebruik van oogbewegingen (soepele volgbeelden, geen saccades). Oogfixatie en oogbewegingen zijn tegenovergestelden.


     De relevante oogposities van Brainspotting worden vastgesteld met een hoge afstemming, die van EMDR niet.


    Bij Brainspotting wordt expliciet gesproken over de relationele afstemming tussen therapeur en klant, dit is bij EMDR niet.


    De basis van Brainspotting is het Onzekerheidsprincipe, dat niet bestaat in EMDR.


    Brainspotting is kader-gebaseerd, EMDR is protocol-gebaseerd.


    Brainspotting probeert de neocortex te omzeilen om rechtstreeks toegang te krijgen tot de subcortex. EMDR heeft toegang tot de neocortex met zijn cognities (negatieve en positieve) en cognitieve interweefsels.


    EMDR is een Model van Adaptieve Informatieverwerking (AIP), Brainspotting niet.


    Brainspotting wordt beschouwd als een Neuro-experienceel Model ( connectie tussen neurologische processen en persoonlijke ervaringen en gevoel) , EMDR doet dit niet.


    Brainspotting is een ontwikkelingsmodel (generatief, intra-uterien, geboorte, pre-verbaal), EMDR is dat expliciet niet.

  • Kan je jezelf brainspotten?

    Ja dat kan, op het internet zijn verschillende filmpjes te vinden .


    Ja, dat is mogelijk. Op YouTube kun je video’s vinden waarin mensen deze techniek demonstreren. Je kunt het ook zelf proberen: let eens op de spanning die je voelt en probeer te ontdekken waar je ogen vanzelf naartoe gaan. Houd je blik gericht op die specifieke plek en blijf bewust van de sensaties in je lichaam. Vervolgens kun je een rustiger gebied in je lichaam opzoeken en opnieuw observeren waar je ogen naartoe gaan. Blijf gefocust op de plek waar je ogen zijn en richt opnieuw je aandacht op wat er in je lichaam gebeurt..

  • Wat is het nut van een brainspottingtherapeut?

    Een Brainspotting therapeut is opgeleid en ervaren in het toepassen van de Brainspotting-techniek. Ze kunnen je begeleiden bij het identificeren van relevante brainspots en je ondersteunen bij het verkennen van emotionele en mentale processen.


     Therapeuten bieden een veilige en vertrouwelijke omgeving waarin je kunt werken aan persoonlijke kwesties, trauma’s, stress, en andere uitdagingen. Ze creëren een atmosfeer waarin je je vrij kunt voelen om je gevoelens en gedachten te uiten. Tijdens de sessies houden wij als therapeut ‘ het fort’ zodat het brein instabiel kan worden en de klant verder kan verwerken.


    Een Brainspotting therapeut past de techniek aan op basis van jouw specifieke behoeften en doelen. Ze kunnen de sessies afstemmen op jouw tempo en niveau van comfort.


    Brainspotting therapeuten zijn getraind om dieper te graven en je te begeleiden bij het verkennen van je innerlijke wereld. Ze kunnen je helpen bij het ontdekken van de oorsprong van emotionele blokkades en onverwerkte ervaringen.


    Therapeuten kunnen je voorzien van professionele feedback en begeleiding om je te helpen bij het omgaan met specifieke uitdagingen, zoals stress, angst, trauma, en meer.