Het Logo van Oogverbindend in het wit zonder tekst

Woordenschat ivm het brein

Het reptielenbrein is het oudste deel van ons brein en bevindt zich aan de basis. Het wordt ook wel het hersenstam of het R-complex genoemd.

De Innerlijke Werkingsmechanismen van Ondernemerschap

Besluitvorming is een intrigerend proces dat diep geworteld is in de complexe werking van onze hersenen. Voor ondernemers, die voortdurend voor belangrijke keuzes staan, is het begrijpen van de wetenschap achter besluitvorming van essentieel belang om effectieve strategieën te ontwikkelen en succesvolle resultaten te behalen. In dit artikel duiken we in de diepte van de menselijke hersenen om te ontdekken hoe beslissingen worden genomen en hoe dit het ondernemerschap beïnvloedt.

1. Reptielenbrein (Hersenenstam of het R-complex)

Het reptielenbrein is het oudste deel van ons brein en bevindt zich aan de basis. Het wordt ook wel het hersenstam of het R-complex genoemd. Het is verantwoordelijk voor fundamentele functies die van vitaal belang zijn voor overleving, zoals ademhaling, hartslag, bloeddruk en reflexen. Dit deel van het brein is zeer primitief en is betrokken bij instinctieve reacties, zoals vechten of vluchten, en basisemotionele reacties zoals angst en woede.

2. Limbisch Brein (Limbisch Systeem)

Het limbisch brein bevindt zich boven het reptielenbrein en speelt een belangrijke rol bij emoties, geheugen en motivatie. Het limbisch systeem is betrokken bij het reguleren van gevoelens zoals plezier, genegenheid, angst en woede. Het beïnvloedt ook ons geheugen en is van invloed op hoe we reageren op bepaalde situaties. Het speelt een cruciale rol bij sociale interacties en helpt ons te verbinden met anderen.

3. Neocortex (Hersenschors)

De neocortex is het meest ontwikkelde en complexe deel van ons brein en omhult het limbisch brein en het reptielenbrein. Het wordt ook wel de hersenschors genoemd en is verantwoordelijk voor hogere cognitieve functies zoals taal, redenering, probleemoplossing, plannen, bewustzijn en abstract denken. De neocortex stelt ons in staat om te leren, te communiceren en complexe beslissingen te nemen. Dit deel van het brein is uniek voor de mens en onderscheidt ons van andere dieren.

4. Prefrontale Cortex

De prefrontale cortex is een specifiek gebied in de neocortex, dat zich aan de voorkant van de hersenen bevindt, net achter het voorhoofdsgedeelte. Het wordt vaak gezien als het centrum van uitvoerende functies. De prefrontale cortex is betrokken bij het nemen van beslissingen, het plannen van gedrag, het beheersen van impulsief gedrag, het evalueren van beloningen en het uitoefenen van zelfbeheersing. Het speelt ook een rol bij het beoordelen van risico’s en beloningen, wat vooral belangrijk is voor ondernemers bij het nemen van zakelijke beslissingen.

Kort samengevat: Het reptielenbrein is verantwoordelijk voor basisoverlevingsfuncties, het limbisch brein reguleert emoties en geheugen, de neocortex stelt ons in staat tot complex denken en de prefrontale cortex is betrokken bij hogere cognitieve functies en besluitvorming. Als menselijk brein werken deze gebieden samen om ons gedrag, emoties en beslissingen te beïnvloeden, en dit heeft een directe impact op ons dagelijks leven en ondernemerschap.

Over mij

Ik ben zelf op zoek gegaan naar antwoorden, door veel te lezen en me te verdiepen in het onderwerp trauma’s.

Ik volgde een opleiding tot coach en traumatherapeut en mag mezelf ondertussen ook brainspotting therapeut noemen.

Laatste berichten

Hoe kan ik jou als ondernemer helpen bij je transformatie en/of groei? Graag deel ik mijn inzichten en interessante tips.

Ilke
Verherstraeten

Wat kan jouw groei doen versterken?

Ontdek de ontbrekende schakel!

Het gratis e-book wordt naar je e-mailadres verzonden.