Het Logo van Oogverbindend in het wit zonder tekst

Wat betekent ‘congruentie’ eigenlijk?

Congruent zijn betekent dat er overeenstemming is tussen denken, voelen en handelen. Zelf merk ik dat mensen vaak niet congruent zijn, maar vooral zichzelf proberen overtuigen.
introverte vrouw die naar beneden kijkt, maar achter zich op de muur sterke armen getekend heeft, denken voelen handelen, congruentie

Congruentie!

Het is een woord dat ik 15 jaar geleden leerde kennen tijdens therapiesessies die ik toen volgde. Congruent zijn betekent dat er een overeenstemming is tussen denken, voelen en handelen.

Niet alleen in mijn praktijk, maar ook in de dagelijkse gesprekken merk ik dat mensen vaak niet congruent of discongruent zijn. Bij ondernemers vertaalt zich dat in de volgende zin: “Ik wil wel groeien en meer geld verdienen, maar ik heb angst voor ….”

Die angst zit diepgeworteld in ons systeem.

The difference between who you are and who you want to be is what you do - congruentie, denken, voelen, handelen

Deze ondernemers legden meestal al een heel parcours af om van hun overtuigingen af te komen. Ze overtuigen zichzelf ervan dat ze geen angsten hebben, ze zeggen de hele dag positieve zinnen dat ze als ondernemer willen groeien, maar ondernemen te weinig acties om dit waar te maken.

Die acties vertrekken vanuit onze neo-cortex, het kleinste deel van onze hersenen.
Het is het deel waar wij van denken dat we de meeste problemen kunnen oplossen.

Maar waar zitten onze belemmeringen? Die zitten in ons limbisch brein en daar kunnen we met ons denken en ons praten niet aan. Wel met brainspotting.

Over mij

Ik ben zelf op zoek gegaan naar antwoorden, door veel te lezen en me te verdiepen in het onderwerp trauma’s.

Ik volgde een opleiding tot coach en traumatherapeut en mag mezelf ondertussen ook brainspotting therapeut noemen.

Laatste berichten

Hoe kan ik jou als ondernemer helpen bij je transformatie en/of groei? Graag deel ik mijn inzichten en interessante tips.

Ilke
Verherstraeten

Wat kan jouw groei doen versterken?

Ontdek de ontbrekende schakel!

Het gratis e-book wordt naar je e-mailadres verzonden.