Het Logo van Oogverbindend in het wit zonder tekst

Boekbespreking traumasporen van Bessel Van der Kolk

"Traumasporen" is een baanbrekend boek geschreven door Bessel van der Kolk, een gerenommeerd trauma-expert en psychiater.

Traumasporen van Bessel Van der Kolk

Mijn bijbel …

“Traumasporen” is een baanbrekend boek geschreven door Bessel van der Kolk, een gerenommeerd trauma-expert en psychiater. In dit boek onderzoekt Van der Kolk diepgaand de impact van trauma op de hersenen, het lichaam en de geest, en biedt hij inzichten in de behandeling en genezing van trauma.

Het boek begint met een fascinerend overzicht van de geschiedenis van traumaonderzoek en hoe onze kennis over trauma in de loop van de tijd is geëvolueerd. Van der Kolk belicht de complexiteit van traumatische ervaringen, variërend van fysiek geweld en seksueel misbruik tot emotionele verwaarlozing en andere vormen van trauma die kunnen leiden tot een breed scala aan psychologische en fysieke symptomen.

Een van de meest opvallende aspecten van het boek is de nadruk op de manier waarop trauma zich kan uiten in het lichaam. Van der Kolk legt uit hoe trauma diep ingrijpt in de zenuwstelsels en stressreactiesystemen van het lichaam, en hoe dit kan leiden tot symptomen zoals chronische pijn, dissociatie en verslaving.

Van der Kolk presenteert ook een overzicht van verschillende behandelmethoden die effectief kunnen zijn bij het aanpakken van trauma. Hij benadrukt het belang van lichaamsgerichte therapieën, zoals yoga, mindfulness en EMDR, en bespreekt de rol van kunst, dans en andere vormen van expressieve therapie in het herstellen van het contact met het lichaam en het omgaan met traumatische herinneringen.

Wat “Traumasporen” echt onderscheidt, is het empathische en compassievolle perspectief van de auteur. Van der Kolk benadrukt het belang van het begrijpen en erkennen van de pijn en het lijden van mensen die trauma hebben ervaren en biedt een hoopvolle boodschap dat herstel mogelijk is.

In essentie is “Traumasporen” een diepgaand en toegankelijk boek dat een breed publiek zal aanspreken, van gezondheidswerkers en therapeuten tot iedereen die geïnteresseerd is in het begrijpen van de gevolgen van trauma en hoe het pad naar genezing eruit kan zien. Het is een waardevolle bron voor iedereen die betrokken is bij traumaonderzoek, psychologie en de behandeling van trauma-gerelateerde aandoeningen.

Over mij

Ik ben zelf op zoek gegaan naar antwoorden, door veel te lezen en me te verdiepen in het onderwerp trauma’s.

Ik volgde een opleiding tot coach en traumatherapeut en mag mezelf ondertussen ook brainspotting therapeut noemen.

Laatste berichten

Hoe kan ik jou als ondernemer helpen bij je transformatie en/of groei? Graag deel ik mijn inzichten en interessante tips.

Ilke
Verherstraeten

Wat kan jouw groei doen versterken?

Ontdek de ontbrekende schakel!

Het gratis e-book wordt naar je e-mailadres verzonden.