Het Logo van Oogverbindend in het wit zonder tekst

De krachtige stuwkracht, Emoties en hun rol in het ondernemerschap!

Lang dacht ik dat emoties er steeds moesten zijn en ook moesten blijven. Ik dacht dat emoties me steeds de weg wezen. Ook al is het belangrijk om emoties te doorvoelen, toch hoeven we niet te lijden onder onze emoties. Als dit wel het geval is dan kan brainspotting een geweldige tool zijn om hiermee aan de slag te gaan.

Ondernemerschap is niet alleen een kwestie van cijfers en strategieën, maar ook van emoties en menselijke interacties. Emoties vormen een krachtige stuwkracht achter de beslissingen en zakelijke keuzes die ondernemers maken. In deze blogpost duiken we dieper in de rol van emoties in ondernemerschap en hoe ze onze besluitvorming kunnen beïnvloeden.

 

Emoties fungeren als interne richtingaanwijzers die ons vertellen wat belangrijk is en waar we om geven. In het ondernemerschap kunnen positieve emoties zoals enthousiasme, passie en hoop ondernemers aandrijven om nieuwe ideeën te verkennen en risico’s te nemen. Negatieve emoties zoals angst, onzekerheid en twijfel kunnen daarentegen voorzichtigheid en vooruitdenken stimuleren, wat kan leiden tot betere risicobeheersing.

 

Intuïtie, vaak omschreven als een ‘onderbuikgevoel’, speelt een cruciale rol bij het nemen van beslissingen. Deze intuïtie is vaak gebaseerd op onbewuste emoties en ervaringen die ons brein heeft opgeslagen. Ondernemers vertrouwen vaak op hun intuïtie bij het nemen van snelle beslissingen, vooral in snel veranderende zakelijke omgevingen.

Emotionele intelligentie is het vermogen om onze eigen emoties en die van anderen te begrijpen, te beheren en ermee om te gaan. Voor ondernemers is emotionele intelligentie van onschatbare waarde. Het stelt hen in staat om effectief te communiceren, relaties op te bouwen, conflicten op te lossen en te begrijpen hoe hun acties de emoties van anderen beïnvloeden.

 

Emoties kunnen een katalysator zijn voor creativiteit en innovatie. Ze kunnen ondernemers inspireren om nieuwe oplossingen en benaderingen te ontdekken voor bestaande problemen. Het vermogen om emoties te kanaliseren en ze om te zetten in creatieve energie kan leiden tot baanbrekende ideeën en unieke zakelijke concepten.

Het nemen van risico’s is een onvermijdelijk onderdeel van ondernemerschap. Emoties spelen een grote rol bij hoe ondernemers risico’s inschatten en ermee omgaan. Terwijl optimisme en vertrouwen hen kunnen aanmoedigen om risico’s te nemen, kunnen angst en overmoed ervoor zorgen dat ze de mogelijke gevolgen niet volledig overwegen.

Hoewel emoties waardevol zijn, is het belangrijk om een balans te vinden en niet te worden overweldigd. Ondernemers ervaren vaak stress en druk, wat hun emoties kan versterken. Het beoefenen van zelfzorg, zoals meditatie, lichaamsbeweging en het onderhouden van gezonde relaties, kan helpen om emoties in evenwicht te houden en heldere beslissingen te blijven nemen. Langdurige intense emoties hebben we niet nodig.

Brainspotting is en blijft een bijzondere tool om emoties in balans te brengen.

Emoties zijn geen ongrijpbare krachten die ons overweldigen, maar krachtige hulpmiddelen die ondernemers kunnen leiden en inspireren. Ze beïnvloeden ons denken, ons gedrag en onze interacties met anderen. Door bewust te zijn van onze emoties en hoe ze onze besluitvorming beïnvloeden, kunnen ondernemers hun emotionele intelligentie vergroten en beter uitgerust zijn om succesvolle zakelijke keuzes te maken. Het is de kunst om deze emotionele stuwkracht te gebruiken als een kompas, zodat je ondernemersreis wordt geleid door passie, strategie en menselijk inzicht.

Over mij

Ik ben zelf op zoek gegaan naar antwoorden, door veel te lezen en me te verdiepen in het onderwerp trauma’s.

Ik volgde een opleiding tot coach en traumatherapeut en mag mezelf ondertussen ook brainspotting therapeut noemen.

Laatste berichten

Hoe kan ik jou als ondernemer helpen bij je transformatie en/of groei? Graag deel ik mijn inzichten en interessante tips.

Ilke
Verherstraeten

Wat kan jouw groei doen versterken?

Ontdek de ontbrekende schakel!

Het gratis e-book wordt naar je e-mailadres verzonden.